Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

В рамките на една седмица Троян ще бъде посетен от три чуждестранни делегации Печат Е-мейл
Четвъртък, 11 Април 2013 14:22

Делегация от Република Косово

По инициатива на НСОРБ, от 7 до 12 април, в нашата страна пристига 25-членна делегация от представители на общини от Република Косово и представители на Асоциацията на Косовските общини. Целта на посещението им е да се запознаят с добри практики на български общини, за администриране на данък недвижими имоти и с добри практики за събираемост.

В програмата е включено  посещение  в община Троян – на 11 април от 10.00ч. в салона на общината и  работна  среща с експерти на отдел “Местни приходи”, които ще представят добри практики на тема:

  • Организация по съобщаване и събиране на данъчните приходи;
  • Мерки за принудително събиране;

 

 

Делегация от Виньо на Сена – Франция

Години  наред ученици от Троян и Виньо разменят едноседмични гостувания. В тази връзка Сдружение Комитет за побратимяване – Троян постигна  забележителна устойчивост на съвместния проект с Комитета за побратимяване във френския град Виньо на Сена, с когото контактите продължават повече от 20 години. Проектът носи наименованието “Училищен обмен”. Тази година от 13 до 18 април на посещение в Троян пристигат 26 деца от основно училище “Луиз Мишел”, гр. Виньо, придружени от двама учители и директора на училището г-н Марк Озан. За френските гости е предвидена разнообразна програма. Те ще посетят СОУ “Васил Левски”, ОУ “Христо Ботев”, ще гостуват на НЧ “Наука” и Общинския педагогически център. Предвидена е екскурзия до Музея в Черни Осъм,  Троянския манастир и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак. Троянските гости са поканени на среща във Френското посолство от Негово превъзходителство Филип Отие, посланик на Франция в България. Ще гостуват и на Френската гимназия в София.

Заедно с ученическата група, на работно посещение от 13 до 15 април,  пристига и  5-членна делегация от Виньо на Сена, съставена от трима заместник кметове, председателя на Комитета за побратимяване и общински съветници. Те ще имат среща с ръководството на Община Троян и Комитета за побратимяване – Троян, ще бъдат обсъдени въпроси  относно съвместната дейност и бъдещи обмени.

 

Делегация от Елванген – Германия

Петима експерти от Община Елванген-Германия, ще посетят Община Троян на 15 и 16 април, за участие в конференция “Доброто управление – гаранция за ефективност и ефикасност”, по проект “Ефективност и качество за добро управление”, който се реализира от Община Троян по ОП “Административен капацитет”, в партньорство с германската община. В конференцията ще вземат участие 35 представители на двете администрации и Общински съвет – Троян.

През първия ден  представители от община Троян, участвали в работното посещение в община Елванген, ще споделят свои впечатления чрез представяне на обобщен доклад. Участници в конференцията  от  двете общини ще представят своя опит в областта на управлението на общински обекти - принципите на работа и използвани механизми и инструменти за постигане на оптимални резултати. От партньора се очаква да представи детайлно опита на община Елванген, предприети промени или въведени нови инструменти, включително по  възлагането  на услуги и съответно как тези решения са се отразили върху ефективността на разходите.

През втория ден участниците ще дискутират резултатите от сравнителния анализ и конкретни теми и въпроси, свързани с подобрения  в областта на управлението на терени и обекти от местно значение за обществено ползване. Конференцията ще набележи конкретни мерки за подобряване ефективността на управлението чрез взаимстване на методи и решения на партньорската организация като конкретна следваща стъпка от процеса на "бенчмаркинг". По време на събитието ще се сформира съвместна работна група с представители от двете общини, която да бъде основното звено за по-нататъшно задълбочено проучване, обмяна на опит и съвместна работа по създаване на инструмент, който да се използва в двете общини за повишаване на ефективността. Работната група ще се сътои от 10 експерта от двете общини с отговорности в съответните отдели. Тя ще осъществява своите дискусии и разработки като използва съвременните средства за онлайн базирана комуникация.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”