Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Местна инициативна група Троян и Априлци, съвместно с Фондация Green Bio Organic – Bulgaria (GBOB) организират семинар на тема: ”Биоорганичното производство в България – съвременни тенденции, развитие, перспективи” Печат Е-мейл
Четвъртък, 12 Септември 2013 10:11

 

На 16.09 (понеделник) 2013 г. Местна инициативна група Троян и Априлци, съвместно с Фондация Green Bio Organic – Bulgaria (GBOB) организират семинар на тема: ”Биоорганичното производство в България – съвременни тенденции, развитие, перспективи”.

Целта на мероприятието е да се представят възможностите на проект "Устойчиво регионално развитие за подобряване на инфраструктурата, на заетостта и икономическото развитие" във връзка с производството и маркетинга на биопродукти и развитието на туризъм в страната и по-конкретно в района на общините Троян и Априлци.

 

ОБОСНОВКА

Целта на биологичното производство е намаляване на негативното въздействие на химичните продукти върху земеделието, повишаването на плодородието на почвата, запазвайки равновесието в екологичната система почва-растение-животно-човек, т.е. равновесие между природните дадености и мероприятията, които провеждат хората. Но основната задача на биологичното земеделие е получаването на висококачествена, биологично чиста продукция, която да осигурява здравословен начин на живот на хората. Този проблем през последните години придоби определящо значение.

Времето, когато био храните бяха предназначени само за потребителите, склонни да дадат повече пари за натурални, еко или органични храни, вече отмина. Днес тези храни може да се намерят във все повече магазини. Хората, които предпочитат да купуват органични храни, търсят гаранция, че производството им е безвредно за околната среда, че купуват най-чистата и здравословна храна.

 

Една от организациите, която доста активно работи на територията на Р България по проблемите на биоорганичното производство е Фондация Green Bio Organic – Bulgaria (GBOB) – www.greenbiob.com, създадена от г-н Ханс Куулс, който от 2004 година живее и работи в България. Целта на фондацията е да подпомага отделните земеделски производители от проекта в обмена на знания по отношение на най-новите технологии в областта на биоземеделието, животновъдството, преработката, защото осъзнаването на необходимостта от използване на земята и нейното плодородие е грижа на и за хората, които живеят на нея!

 

Партньори на фондацията са организации като Областен управител на областите Пазарджик, Кърджали, Шумен; Общините Белово, Септември, Шумен и Крумовград; Селскостопанска академия – София, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, Interexcellent management - Холандия, Entrepreneurs University Nyenrode - Холандия и мн. други.

 

При работата си през последните години като главен консултант и мениджър в областта на производството на био продукти като вино, мед, сирене, както и в качеството си на експерт по европейските плащания за фермерите, той се занимава сериозно и с идеята как да заживеем в един по-добър свят. Лично осъществява изследване в България, включващо период от три години, в областта на културата, населението, неговия потенциал и т.н. Започва разработването на редица проекти, в т.ч. и мeгa проекта на тема "Устойчиво регионално развитие за подобряване на инфраструктурата, на заетостта и икономическото развитие." Воден от основния си стремеж не просто да създаде нов бизнес, а да търси разрешения на проблемите, той започва да търси и привлича хора, които са съпричастни към идеята. Днес проектът е готов и одобрен на ниво Европейска комисия.

 

ПРОГРАМАТА ВКЛЮЧВА СЛЕДНИЯ ДНЕВЕН РЕД

Време Тема
12.30 – 13.00 Регистрация на участниците
13.00 – 13.15 Кратък увод от г-н Ханс Куулс – Ръководител на проекта
13.15 – 14.30 Презентации – циркулярна икономика, синергия
14.30 – 15.00 Обучение (създаване на умения
15.00 – 15.30 GBOB Агрополис – Технологичен център – Предприемачи
15.30 – 16.00 Почивка – кетъринг с кафе-пауза
16.00 – 16.45 Био – органично селско стопанство и производство, компостиране и сертифициране
16.45 – 17.05 Туризмът във всичките му аспекти в регион Троян
17.05 – 18.00 Чуждестранен пазар и маркетинг
18.00 Закриване на мероприятието и отпътуване на участниците