Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Кметът на Троян Донка Михайлова постави важни за общината въпроси пред зам.- министъра на министерството на инвестиционното проектиране арх. Борислав Ангелов Печат Е-мейл
Четвъртък, 12 Септември 2013 10:34

На 11 септември, по покана на кмета на Троян, гости на Общината  бяха: зам.-министърът на Министерството на инвестиционното проектиране арх. Борислав Ангелов,  директорът на дирекция “Инвестиционно проектиране” в министерството Лъчезар Стефанов  и новият директор на Агенцията по кадастър  инж. Валентин Йовев, който е  и  наш съгражданин.

Присъстваха  председателят на ОбС Ангел Балев, зам.-кметът  Кольо Кацаров,  Вера Добрева – директор дирекция “Планиране и проекти”, инж.  Николай Хитров – началник отдел “ТСУ, кадастър и регулация”, Борис Бояджиев – директор дирекция “Общинска собственост и икономика”,  Банко Банков – нач.-отдел “Строителство и инженерна инфраструктура” и главният архитект  на Общината  арх. Боян Кръстев.

Проблемите, които Михайлова постави пред  представителите на министерството и които  бяха обсъдени, са  особено важни за развитието на Община Троян.

Първият въпрос е свързан с мястото на град Троян в системата от финансиране за следващия програмен период – една тема, по която в момента се водят много интензивни дискусии между България и Брюксел. “За нас е от особена важност  община Троян да остане като целева за финансиране община по Оперативна програма “Региони в растеж” за следващия програмен период. Затова  сме насочили всички усилия в тази посока, водим разговори на всички нива и се надяваме след днешния ден вие също да бъдете наше лоби”, се обърна към зам.-министъра Донка Михайлова.

Втората поставена тема е от голяма важност за транспортната свързаност на  региона. Проблемите са два:  проходимостта на пътя Троян – Карнаре  при зимни условия, т.е целогодишно и -  изграждането на алтернативното трасе ІІ-35. Става дума за изнасяне на републикански път ІІ-35, който в момента минава прец Централната градска част.

На трето място бе коментирана възможността за изграждане на  бизнес зона на терен на  местността “Сврачи дол” – една тема, която също е  коментирана не един път.

Михайлова постави и един въпрос, който касае всички общини в България -  заплащането от общините на услугите по издаване на скици и справки от службите по кадастър.

Зам.-министър Ангелов каза, че поставените  въпроси покриват стратегическите цели и направления, по които ще работи новото министерство, а именно: устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране, осигуряване на финансиране на инвестиционни проекти. Той обяви, че към министерството ще работят и двете агенции: за геодезия, картография и кадастър и агенцията за Национален строителен контрол. “Наша задача е, подчерта зам.-министърът, да помогнем на Община Троян Общият устройствен план

/ ОУП/ да бъде разработен навреме, да бъде приет и да позволи последващите инвестиционни проекти да се реализират”.  Обсъдена е възможността министерството да помогне в  тази насока и чрез специализирани карти, които да се разработят от Агенцията, защото специализираните карти са действителната основа, върху която могат да се правят общите устройствени планове.

Зам.-министърът  е категоричен, че проблемът с пътя Троян – Кърнаре през зимата  трябва да намери своето решение, което се търси от десетилетия. Изрази категорично съгласие с казаното от г-жа Михайлова, че този път е  нужен на бизнеса, важен е за туризма и трябва да се намери техническото решение. “Този въпрос е една непосредствена задача пред нас!”, бе обещанието на арх. Ангелов.  Поето беше и друго обещание, свързано с намирането на инвеститори, които да се възползват от индустриалната зона, която ще бъде изградена на север от града.

“До месец ще бъде отменена таксата, която общините плащат на Агенцията по геодезия, картография и кадастър”. Това заяви новият директор на агенцията Валентин Йовев. Ето и неговата позиция: “Общините се натоварват с тези такси, които на практика преливат от единия джоб в другия, създават изкуствени обороти, които в държавата се отчитат, едва ли не, като приход. Агенцията по кадастър внася около 1 500 000 лв. всеки месец в хазната, а тя  на практика не е приходна агенция.  Няма необходимост общините да плащат за продукт, който вече е създаден от държавата. Доста  общини трябва да бъдат благодарни на Община Троян, че ми обърна внимание върху този въпрос”.

Михайлова изрази удовлетворение от намерението на инж. Йовев, защото става дума за доста големи по обем средства. Само по чл. 19 община Троян има близо 28 000 имота. Таксите, които трябва да заплати на агенцията по кадастър надминават 100 000 лв. “Така че, става дума за един огромен ресурс, който в крайна сметка е формиран от парите на данъкоплатците и самият факт, че г-н Йовев има волята да подложи на преоценка тази заповед на своя предшественик, за нас е светлина в тунела”, категорична бе тя.

Да се надяваме, че това посещение  ще бъде последвано от конкретни действия.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността