Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Ден на диалога между централната и местната власт. Основен докладчик е кметът на Троян Донка Михайлова. Печат Е-мейл
Понеделник, 30 Септември 2013 14:01

В понеделник в хотел “Президиум” в Ловеч се състоя регионална среща в рамките на традиционния Ден на диалога между централната и местна власт. Ежегодно Националното сдружение на общините организира такива срещи във всички областни градове в страната. Целта е в един и същи ден общинари и народни представители, както и партньори в общините да потърсият в диалог по-добри решения на актуални проблеми, важни за всички общини.

Основен акцент в тазгодишния Ден на диалога бяха две теми: краткосрочни мерки за подобряване на нормативната среда за дейност на местното самоуправление, които сравнително бързо и лесно могат да намерят законодателни решения и ще позволят по-добра и ефективна работа на общините и научените уроци от изпълнението на общинските европроекти през текущия програмен период.

Участници в срещата бяха народните представители от региона, областният управител Милко Недялков, кметове и общински съветници от всички общини в областта, представители на граждански организации и медии.

Символичен домакин на срщата в Ловеч беше кмета Минчо Казанджиев, а основен докладчик – троянският кмет Донка Михайлова. От името на местните власти в областта кметът Михайлова представи важни проблеми за общините от областта. Сред тях особено място беше отделено на нужните законодателни промени, настояване за повече средства за капиталови разходи от държавния бюджет и изравнителната субсидия. Михайлова настоя за бюджетни средства за селските училища с маломерни паралелки и за вдигане на средствата за делегираните услуги. Специално внимание беше отделено на нуждата от по-добри условия за усвояване на европейските средства през следващия програмен период. Резултатите от дискусиите ще бъдат обобщени и приети от управителния съвет на НСОРБ и ще залегнат в основната програма на сдружението за следващата година.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността