Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

На 7 октомври, понеделник, от 18.00ч., в залата на хотел “Шато Монтан”, ще бъде представена книгата на Тошо Дончев – директор на Унгарския културен институт в София “Умната! Или петте правила на щастието”. Печат Е-мейл
Събота, 05 Октомври 2013 08:07

Гости на Община Троян ще бъдат посланика на Унгария Негово превъзходителство г-н Андраш Клейн, Тошо Дончев със съпругата си и Марин Георгиев, който ще представи книгата. Преди това, от 17.00ч. посланикът ще се срещне с кмета Донка Михайлова и с ръководството на общината. Ще бъдат обсъдени възможностите за конкретни контакти.

Тошо Дончев - писател, преводач, социолог, член на Съюза на унгарските писатели. Роден е в Будапеща 1944г., от майка унгарка и баща българин. Основател е на българо-унгарското списание “Хемус” и на Фондация «Pro Schola Bulgarica”. Почетен председател на Българския културен форум. С името му се свързват редица българо-унгарски проекти в областта на културата и образованието. Понастоящем е Директор на Унгарския културен институт в София.

На български език са издадени неговите книги: “Българи от ново време”, “Прокълнатото щастие на леля Ица”, “Вълчи вой – кучи лай”, като последна е книгата, която ще бъде представена “Умната! Или петте правила на щастието” – сборник с разкази, есета и мемоари.

За досегашната си дейност българската държава го удостоява с високи отличия: Ордените “Кирил и Методий”, “Мадарски конник” – първа степен; Държавната награда “Св.Паисий Хилендарски” и унгарски отличия, последното от които е “Рицар на унгарската култура”, 2012г. за особени заслуги в развитието на българо-унгарските културни връзки.

 

Маргарита Генкова
Връзки с обществеността