Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Община Троян награди даровити троянски деца Печат Е-мейл
Петък, 20 Юни 2014 16:29

За девета поредна година Община Троян предостави закрила на деца с изявени дарби. Хубавата инициатива е уредена нормативно с Правила за реда и организацията при предоставяне на закрила за деца с изявени дарби за 2014 г. Паричните премии бяха връчени от инж. Ангел Балев – председател на ОбС и зам.-кмета Ангел Ангелов.

Церемонията по награждаването се състоя на 19 юни в салона на Общината, като отличени бяха 31 ученика – за индивидуално участие и два отбора. Общият размер на отпуснатите средства е 2 785 лв.

Кандидатствалите ученици са от училищата: НУ „Св.Св.Кирил и Методий“, ОУ „Иван Хаджийски“, СОУ „Васил Левски“, СОУ „Св.Климент Охридски“ и Професионалната гимназия по механоелектротехника. Разгледаните искания са за участия в сферата на науката, изкуството, професионалното образование, спорта.

Много троянски момчета и момичета спечелиха първите места в областните кръгове на националните олимпиади по: информационни технологии / Наталия Начева, Ивана Буровска, Ивайло Георгиев и Красимир Райковски/, астрономия / Момчил Петров/, география и икономика /Красимир Райковски/, математическа лингвистика / Поля Василева/, „Цветна олимпиада за отличници“ по математика и по английски език / Цветослав Лазаров, Михаела Вълчева/, викторина по история / Добрин Добрев/, техническо чертане /Цанко Ангелски/, национално състезание по авиомоделизъм /Дамян Пазвански/.

Първо място в математическото състезание „Европейско кенгуру“ – областен кръг са получили Лъчезар Чавдаров и Александър Петков, а първо място на областен кръг на национален конкурс за рисунка „С очите си видях бедата“ спечелиха Симеон Бояджиев и Никодим Моев.

В областта на музиката бяха отличени Илиана Илиева, Мира Попова и Радко Петков.

Шест троянски момичета получиха еднократно финансово подпомагане за класиране на Държавни първенства и Открити турнири: Вяра Данчева, Елица Досева, Габриела Костова, Милена Тодорова, Виктория Комитова и Вяра Влаховска.

Два отбора също бяха отличени: Отбор „Баскетбол“ VIII-X клас и Отбор „Волейбол“ XI – XII клас.

22-ма от учениците, които бяха наградени, са възпитаници на СОУ „Васил Левски“, 4-ма от СОУ „Св.Климент Охридски“, един от ПТМТ, един от ОУ „Иван Хаджийски“ и 3-ма от НУ „Св.Св.Кирил и Методий“. Двата отбора също са на СОУ „Васил Левски“.

Зам.-кметът Ангелов се обърна към наградените с думите: „Днес всички вие получавате едно признание, което сте заслужили. Радвам се, че виждам срещу мен очите на толкова талантливи, можещи и мислещи момчета и момичета, които, надявам се, са бъдещето на Троян. Моето пожелание към вас е да вярвате в себе си, да сте упорити и трудолюбиви и да изживеете една прекрасна ваканция“.

 

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността