Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Приключи Рок Академия Троян - 2014 Печат Е-мейл
Понеделник, 14 Юли 2014 16:16

„Радваме се, че Троян събра тези дни младите хора, които обичат истинската, стойностната рок музика. Желая на „академиците“ да предадат знания и умения на младежите. А на участниците – успех! Откривам Рок Академия Троян-2014!“

С тези думи кметът на Троян Донка Михайлова поднесе своите поздравления и даде старт на събитието.

И тази година водещ е Симеон Чешмеджиев, журналист по професия, водещ на новините по радио Z-Rock и рокаджия по душа, както казва самият той.

Тази година събитието е по-голямо и по- интересно. Двойно повече групи се записаха през 2014г. – над 20, а до финалния конкурс бяха допуснати 11 аматьорски, български рок-банди. Според регламента те се състезаваха помежду си с по една авторска песен, пред авторитетно жури от петима души, в състав: Валентин Митачков - мениджър продукция в звукозаписно студио MD; Пейо Пеев - основател на група "Спринт", фронтмен и барабанист на групата; Емил Анчев - фронтмен и вокалист на група "Конкурент"; Павел Павлов - преподавател по китара; Борислав Димитров - Боро, собственик на студио за аудиомастеринг в Лос Анджелис, член на академията, която излъчва и раздава наградите "Грами".

Организатор на Рок Академията е Община Троян, с финансовата подкрепа на „РИКО СТИЛ“ ЕООД и в партньорство с троянската група „АНТИДОТ“, които за втора поредна година оказват подкрепа на тази инициатива.

Водещият обяви за открит и бирения фест, с любезното съдействие на бира Carlsberg.

И още една новост тази година – призив за дарителство!

Тъй като Рок Академията съвпадна със световното първенство по футбол, Община Троян подсигури за любителите на футбола и рока екран на площада, за да се проследят полуфиналите и финалите.

Първият фестивален ден започна с концерт на група „Спринт“. Група, която е правила концерти в над 23 страни и е участвала на събития съвместно с Бой Джордж и Мик Тейлър.

Последваха концертите на група „ИМПУЛС“ с вокалист Теодор Койчинов, финалист в първия Musik Idol и изпълнение на финалиста от „Гласът на България“ Христо Младенов. Всички го познаваме – млад и талантлив троянец, който не спира да се развива.

Съботата беше „Академичният“ ден. Идеята на организаторите е освен да се премерят сили в честен и безпристрастен конкурс, всеки участник да научи по нещо ново и да доразвие таланта си. Тази година в т.нар. „Творческа работилница“ учителят по китара Павел Павлов и барабанистът на Подуене блус бенд Емил Тасев, споделиха знанията си с участниците във фестивала. Помагаха им инструменталисти от концертиращите групи.

Запомнящи се бяха концертите от този ден на група „Конкурент“ и на група „Антидот“.

Група „Конкурент“ дари една трета част от хонорара си за благотворителната кауза на Община Троян, за „Солидарен общински фонд за подпомагане лечението на нуждаещи се граждани на община Троян“. Наскоро групата засне клип по песента „Смели сърца“, посветена на онкоболните деца.

Победителите в Рок Академия Троян-2014: група "HIWATTS" - София. Групата е само на една година. Повлияни са най-вече от банди и изпълнители от 60-те и 70-те години...блус, рок, фънк... Спечелиха със своята песен "Get Busy". Наградата бе връчена от Пейо Пеев и е: професионален студиен запис на авторската песен и излъчването и в национален ефир / студио "Спринт Продакшън" - Пейо Пеев/. Честито, момчета!

Второто място в Рок Академия Троян -2014г. заеха младежите от група "НОРМАЛНО" от Велико Търново с песента "Желание и срам". Те бяха втори и в първото издание на Рок Академията. Свирят основно авторска музика. Кметът на Троян Донка Михайлова ги поздравява и им връчва грамотата, а Валентин Митачков обявява наградата: Професионален студиен запис в "MD Studio"

"Cold Fear" от Троян е групата, която спечели третото място. Наградата е професионален микрофон, подсигурен от Община Троян. Браво, на нашите момчета!

Четвърти в състезанието на Рок Академията са момчетата от софийската група "Revival" Групата вече има около 30 авторски парчета! Тяхната награда е участие в петото издание на ежегодния Фестивал за поп и рок музика в София - Зала 1 на НДК, през месец септември / Сдружение "Спринт Продакшън" - Пейо Пеев/.

Община Троян изказва благодарност на троянските рокаджии от ANTIDOT, които са сред основните организатори на феста. Посланието на тяхното име е, че хеви-метълът е противоотрова на комерсиалното, масовото, блудкавото, чалгата и хейтърите.

Благодарност и към доброволците Жанет, Любов, Йоанна, Велимира и Кристиян и на малките Теодора и Вяра. Благодарност на „РИКО СТИЛ“ и лично на неговия управител Христо Йовчевски.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността