Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Подрязване на дърветата по ул. "Л. Каравелов" Печат Е-мейл
Четвъртък, 16 Октомври 2014 12:01

Във връзка със зачестили въпроси от страна на гражданите по повод предприетото подрязване на дърветата на ул. „Л. Каравелов“ бихме искали да ви информираме следното:

По ул. "Л. Каравелов" дървета не се изсичат – нито липи, нито дървета от други видове. Настоящите дървета са засадени преди 50 години и се нуждаят от редовна санитарна резитба. Част от тях са удряни от транспортни средства и в местата на „раните“ са започнали гнилостни процеси. За да се спре изгниването на стъблата, а и за да се намали потенциалната опасност от жертви и сериозни материални щети е предприето поетапно оформяне на короните на дърветата, с което не се застрашава живота им.

В продължение на десетилетие в общинска администрация ежегодно се получават жалби с искане за премахване на липите по улицата от живеещите на нея. Исканията на гражданите са за премахване, защото корените разрушават основите на къщите им, а листата запушват и увреждат улуците и покривите на сградите. Отношението към липите на гражданите, живеещи на ул.“Л. Каравелов“, е видно от опитите да бъдат „насила“ изсушени.

Затова е взето решение периодично да се намалява височината им под нивото на стрехите и да се ремонтират участъците от увредените тротоари. През есента на 2010 г. започна оформянето на короните и рязането на повърхностните корени. Първият участък на дървета с резитба „на глава“ е в участъка между ул. “Радецки“ и дере Алдица. Видно е, че това рязане не унищожава дърветата.

Дърветата се оформят всяка година по участъци. През 2013 г. са оформяни дърветата в участъка от ул. „Тома Хитров“, ул. „Д-р Спас Бояджиев“. Този вид резитба се извършва и след това същото дърво няма да се реже няколко години. През пролетта на 2014 г. по същия начин е извършена резитба на липи на ул. „Стара планина“.