Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

Кметът на община Троян разговаря с регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Печат Е-мейл
Вторник, 24 Януари 2012 08:57

В петък, кметът на община Троян Донка Михайлова се  срещна  с регионалния мениджър на ЧЕЗ за България Петер Докладал и Стефан Апостолов – Изпълнителен директор  на ЧЕЗ Разпределение България АД.

В проведения разговор г-жа Михайлова  изрази  силната си тревога от факта, че по време на обилния снеговалеж в периода 7-12 януари,  цели села на общината, в продължение на седмица, останаха   без електрозахранване.  И въпреки положителната оценка на общинското ръководство за работата на специалистите от Технически район Троян на  “ЧЕЗ Разпределение” под ръководството на инж. Бойко Чавдаров, е недопустимо през 21 век това да се случва.  Затова кметът на  общината  счита, че е целесъобразно  да се води диалог за намиране на оптимални решения по възникналите проблеми.

Тя   изрази  убеждението си, че   случилото се е в резултат на отсъствието на инвестиции в  електропреносната мрежа и  съкращаването на съществуващия технически персонал, извършващ ремонти и отстраняване на аварии, като се има предвид планинския релеф и факта, че същите специалисти поддържат и Община Априлци.

Г-жа Михайлова постави и конкретни искания от общинското ръководство към компанията,  които най-общо казано са свързани с увеличаване на инвестициите:

  • Да бъде разделен  Въздушен електропровод “Бели Осъм”, захранващ селата Бели Осъм, Чифлик,  Балканец, Беклемето, с цел при аварирането му да не остават едновременно без електрозахранване населените места и курортите в посока Чифлик и Беклемето.
  • Тя настоя за монтирането на автоматика, така че при авария селата Челни Осъм и Орешак да не остават едновременно без електроснабдяване.
  • С особена острота кметът постави въпроса за спазването от ЧЕЗ на изискването за изсичане на храсти и дървета в сервитута на въздушни електропроводи.
  • Дискутиран беше и друг въпрос, свързан с настояването на Община Троян за  изкупуване и заплащане на  трафопостове и електропроводни отклонения – общинска собственост,  в съответствие със Закона за енергетиката.

Изпълнителният директор на ЧЕЗ  пое ангажимент в следващите  няколко дни да се разгледа и обсъди въпроса относно  възможностите за изкупуването на трафопостове, а в следващите 2 – 3 месеца да бъдат направени и исканите от община Троян инвестиции.

 

Маргарита Генкова
“Връзки с обществеността”