Начало Новини Новинарски архив

Навигация

www.troyan.bg

7 януари 1878 година – битката за Троянския проход. 7 януари 2014 година – Троян се поклони пред героите. Печат Е-мейл
Сряда, 08 Януари 2014 09:42

Вече 136 години троянци отдават почит пред паметта на героите от славната победа при Орлово гнездо – Курт Хисар. Покланят се пред едно геройство – преминаването на Троянския балкан през жестокия януари на 1878 г., при минус 27 градусов студ, укрепил се на върха противник, затъващи коне и войници, тонове тежки оръдия и боеприпаси, ледени пътеки и пропасти, сеещи смърт.

При тези невероятно тежки условия отрядът на генерал Павел Петрович Карцов преодолява един от най-недостъпните проходи на Стара планина – Троянския проход. - събитие, отбелязано и в нашата, и в руската военна история.

На почетен караул пред паметника на ген. Карцов, в централната част на Троян, застанаха представители на Регионален клуб “34-ти пехотен троянски полк” Априлци – Троян от Национално дружество “Традиция”.

Директорът на Музея на занаятите в Троян Елеонора Авджиева припомни за героичните събития от този ден, за това, че битката за Троянския проход е една от най-трудните, най-добре организираните и блестящо проведени военни акции през освободителната война 1877-1878г. И един малко известен факт – след тази битка името на ген. Карцов се нарежда сред имената на забележителните пълководци, дръзнали да преминат планински проходи през зимата. Такива са: Ханибал през 218 г.пр.н.е. и руският пълководец Александър Суворов през 1799г., които осъществили успешни военни операции в Алпите. Г-жа Авджиева обърна внимание на един друг аспект на тези героични събития – отражението им в творчеството на местните художници, като част от тези творби са изложени в сградата на Конака, на втория етаж, където е заседавал военният щаб на Карцов. Тя поккани троянци, в днешния възпоменателен ден, да посетят експозицията.

Поднесени бяха венци и цветя на признателност от: Община Троян и ОбС, от ВМРО – Троян, от ОбС на БСП, Национално движение “Русофили”, от Музея на народните занаяти”. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите руски, български, финландски войни – останали завинаги в снежната прегръдка на Троянския балкан.

Община Троян и Туристическо дружество “Амбарица” поднесоха венци пред паметника в с. Балканец и пред Карцовия бук на Беклемето, белязан от сабята на руски казак.

 

МАРГАРИТА ГЕНКОВА
Връзки с обществеността